Skötsel av din lägenhet

Städa lägenheten regelbundet, använd milda rengöringsmedel när du torkar golven och rengör badrummet. På så sätt bibehåller material sina egenskaper och förblir lätta att städa.

Badrum och wc

Låt badrumsdörren stå lite på glänt. Det blir inte lika fuktigt därinne och inte heller lika torrt i övriga lägenheten. Rengör golvbrunnen och under badkaret regelbundet för att undvika stopp och dålig lukt. Det är inte tillåtet att göra hål i väggar eller golv, fukt kan tränga in och skador kan uppstå. I toalettstolen får endast toalettpapper, urin och avföring spolas ner, ingenting annat. Spola inte ner någonting som kan orsaka stopp i tvättställ eller badkar/duschkabin. Tänk på att avloppsrören är smala.

Vattenlås och golvbrunn

Du ska själv rengöra vattenlåset under handfatet och diskbänken. Ställ en hink under röret så att vattnet inte rinner ut på golvet. Skruva loss och för sedan in en styv tråd vid bottenkoppen, bottenpluggen eller renslocket. Golvbrunn ska du också själv hålla rent så att hårrester inte hinner ta sig längre in i rören och orsaka stopp.

Observer att det inte är tillåtet att göra hål i badrummet. Använd alltid krokar, korgar med sugpropp eller dubbelhäftande tejp.

Golv

Använd alltid möbeltassar under möblerna samt torkmatta innanför din ytterdörr för att skydda golvet. Det bästa är att dammsuga och torka med lätt fuktad trasa. Torka upp spill direkt. Tänk på att mattor med gummerad baksida (typ badrumsmattor) kan ge fläckar på golv. Undvik denna typ av matta. Var extra försiktig med våttorkning av parkett. Dra tunga, icke lyftbara möbler på en matta, pläd eller liknande vid förflyttning. Ställ inga krukor direkt på parkettgolvet då dessa lämnar fula märken och kan fuktskada parketten.

Kök

Häl aldrig i stekfett/olja i avloppet, det bildar klumpar i rören och leder till stopp i avloppet. Torka av stekpannan med papper och kasta i soppåsen, därefter kan denna diskas.

Kaffefilter får inte tömmas i avlopp, även det är en stor orsak till stopp då kaffesump innehåller mycket fett.

Köksfläkt

Har du fläkt eller spiskåpa ska filtret rengöras regelbundet. Detta medför minskad brandrisk och är en hygienfaktor.

Kyl/frysskåp

Frosta av kyl- och frysskåp regelbundet så håller de jämn temperatur och fungerar bäst. Det bidrar också till att minska elförbrukningen. Hacka aldrig loss isbildningar, det kan ge dyrbara skador som du får ersätta. Låt isen smälta av sig själv och tvätta efteråt med ljummet vatten. Torka torrt ordentligt för att undvika ny frostbildning redan från början.