Gammaldags perenner, gullregn och lavendelhäckar. Genom hårt arbete och engagerade eldsjälar har den Bergfeltska trädgården återfått sin forna prakt.
Intill den idylliska trästadsbebyggelsen, längs den kulturskyddade Västra gatan, kränger sig den Bergfeltska trädgårdens terrasser fast vid Fontinbergets sluttningar. Idag har den restaurerats till samma skick som den hade under sin storhetstid. Men vägen dit har varit lång och vindlande. Trädgården har anor som sträcker sig tillbaka till 1600-talet, men det var när den trädgårdsintresserade prosten, Bengt Martin Bergfelt, tog över den år 1899 som den gjorde sig ett namn. Han beställde och planterade ovanliga växter från Europa, så som valnötsträd och vinrankor. Han anlade också en ”alpinträdgård”, som är ett stenparti med alpina växter som edelweiss och gentiana. — I början på 1900-talet var Kungälv känt som trädgårdsstaden. Det arrangerades till exempel trädgårdsresor från Göteborg till Kungälv, för att titta på de fina trädgårdarna som fanns här, berättar Sonja Dahlberg som är engagerad i Kungälvs trädgårdsförening.
NÄR DET BLEV andra tider i början på 50-talet, började dessvärre den Bergfeltska trädgården att växa igen allt mer och förlorade sin blomsterprakt. Under 90-talet fanns det till och med planer på att bygga bostäder i trädgården som vid den tiden fortfarande var privatägd. Men då Västra gatan är k-märkt, blev det nej och kommunen fick lösa in marken. Så småningom, år 2006, påbörjades ett restaureringsarbete. Först med röjning och gallring, därefter återställdes murar och trappor för att trädgården skulle få tillbaka i sin forna struktur. Ungefär samtidigt grundades Kungälvs trädgårdsförening som var med och anlade det första stenpartiet. Nu sköter de trädgården i samverkan med kommunen. — Vi har hand om de olika rabatterna och gör lite nyplanteringar varje år, men det är bara gammaldags växter som får planteras i trädgården, berättar Sonja Dahlberg.
DE PRUNKANDE TERRASSERNA med fruktträd, lökar och rosor lockar såväl turister som Kungälvsbor. Enligt Sonja Dahlberg är april och maj den vackraste tiden att besöka trädgården. — Passa på att göra ett besök när magnoliorna och alla lökväxter blommar, avslutar hon.
Hemmavid nummer 1 , 2020
|
|