
Ann-Sofie Hermansson tröttnade på att välja mellan att vara snygg eller säker i trafiken. Efter att ha letat överallt efter vuxenreflexer insåg hon att det inte existerade på marknaden. ”Det var då tanken föddes, att ta fram reflexer med fokus på design utan att göra avkall på säkerhet”, säger hon.
– Det var under min föräldraledighet, då jag var ute och gick på kvällarna i Kungälv, som jag insåg att varken jag eller andra jag mötte syntes ordentligt. Först slog det mig hur korkat det var och sedan kom jag på varför. Alla reflexer som fanns var designade för barn eller olika yrkeskategorier. Inget som du väljer att ta på när du vill vara fin precis, berättar Ann-Sofie Hermansson.
Hon började undersöka reflexmarknaden och upptäckte snart att det fanns ett hål att fylla. Med en bakgrund inom marknadsföring, examen i ekonomi och en unik idé startade hon sitt företag Smart in the dark.
– Jag kunde inte släppa mina idéer, jag brann verkligen för det här. Kände mig som en passionerad, smått galen uppfinnare som hade kommit på en världsnyhet. Under lång tid pratade jag bara om detta, det fanns inga andra samtalsämnen. Jag drömde till och med om reflexer. Det gör jag fortfarande faktiskt, skrattar Ann-Sofie.
Första steget var att skriva en affärsplan och sen kontaktades en designbyrå som förverkligade idéerna med reflexer för vuxna som vill vara snygga, synliga och säkra i trafiken. Därefter började sökandet efter en fabrik som kunde tillverka produkterna. Det blev många turer, en hel del nej och felbeslut på vägen. Till slut insåg Ann-Sofie att hon var tvungen att bli expert på sin egen produkt.
– Jag fick snabbt lära mig allt om reflexmaterial, tyger, hållbarhet… ja hela tillverkningsprocessen för att kunna sätta min första kollektion i produktion. Startfasen tog hela tre år. Allt mitt sparkapital tog slut och för att dryga ut kassan har jag också arbetat extra inom hemvården. Under de här åren var min man familjeförsörjare och min mamma till stor hjälp med barnen, då jag reste land och rike runt och jobbade långa dagar. Utan dem hade detta inte varit möjligt. Många säger att jag har riskerat för mycket men jag anser att det handlar mest om mod och envishet. Vågar man inget så vinner man inget.
När den första leveransen äntligen kom 2014, startade Ann-Sofie upp sin e-handel och kollektionen lanserades på Entreprenörs- och ledarskapsdagen i Göteborg.
Tillverkningen landade till slut hos två olika fabriker och en underleverantör i Europa. Lager, packning, distribution och kontor finns lokalt i Kungälv. Smart in the dark har 1-2 anställda och tar även in konsulter när det behövs extra kompetens. När det är vinter och högsäsong hjälper även make, tonårsbarn och mormor till och packar.
I Smart in the Darks kollektion finns idag olika mössor, sjalar, väskor, bälten, ben- och armreflexer och mer är på gång. Gemensamt för dem är att de kan bäras i alla sammanhang, också till rena modekläder som ett smycke. Att reflexerna ”gör sitt jobb” intygar Gösta Werner, som i 30 år forskat kring ljus och reflexer på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut:
– Dels är de här reflexerna CE-märkta, och det betyder att de fyller högt ställda funktionskrav. Dels syns reflexer med hög reflektionsgrad – och som reflekterar 360 grader – från alla håll i trafiken. Sitter de dessutom på rörlig arm eller ben upptäcker bilisten personen lättare i trafiken.
Inspirerat av vårt kulturarv
Det som utmärker Smart in the dark är att varje produkt har reflexmaterialet inkluderat som olika mönster inspirerade av vårt svenska kulturarv. Med namn som Hjortron, Norrsken, Fjälltopp, Fläta och Lingon vill Ann-Sofie föra det nordiska ljuset vidare, från Kungälv och ut i världen.
Hemmavid nummer 1, 2019
|