Struktur, banjospel och smide, hur hör det ihop? Den gemensamma nämnaren heter familjen Stiernholm. Med kreativiteten som ledstjärna låter de sig inspireras till nya karriärsmöjligheter och intressen. Hemmavid hälsade på i huset i Kärna.
Redan i trädgården visar sig tecken på att vi har kommit till ett hus där kreativiteten får råda. Lummiga växter och blommande träd har arrangerats i vackra grupperingar. Men det tar inte slut där. Inne i snickarboden står Teodor, 13 år, och smider så att gnistorna yr. Ett nytt hantverk i form av en vacker kniv håller på att ta form. Materialen består av återbruk såsom gamla sågklingor och mahogny som blivit över från ett båtbygge.
— Jag har gillat att uppfinna saker i hela mitt liv. Det är roligt att återskapa gamla knivar från vikingatiden och använda dem idag, berättar han.
INNE I BODEN står också en lämning från ett annat projekt – en cykelhusvagn som han byggde när han var 11 år. Inne i husvagnen finns finesser så som ett litet kök, en sovplats, belysning och en upphängd kylväska. Inspirationen och instruktionerna till bygget har hämtats från Youtube, där han såg en man som byggde just en cykelhusvagn.
— Jag tänkte: kan han så kan jag. Det var även så jag blev inspirerad till att smida knivar. Jag följde folk på Youtube som tillverkade hantverksknivar, och det verkade så häftigt att jag ville testa själv. Sen fastnade jag och ville utveckla det mer och mer. Det blir roligare med struktur
MEN HUR KOMMER det sig att en 11-åring får för sig att bygga en cykelhusvagn och smida knivar? Kanske ligger det helt enkelt i generna. Pappa David Stiernholm har också gått en kreativ väg, och är idag Sveriges enda struktör. Via föreläsningar, kurser och inte minst sina böcker berättar han om hur människor och företag kan bli mer effektiva genom att skapa struktur. Många tänker nog på struktur som något torrt och tråkigt, men enligt David Stiernholm är det kreativitetens bästa vän. För honom själv innebär de låga förväntningarna på ämnet att han måste vara uppfinningsrik och engagerande under sina föreläsningar. Men viktigast av allt är att struktur frigör utrymme för kreativitet, och det är något som alla kan ha nytta av.
— Alla behöver ju betala räkningar och få saker att funka i sin vardag. Med hjälp av struktur minskar fokus på saker som måste göras, istället ges mer tid och ro till att vara kreativ.
— Tänkt dig själv att du är inne i ett kreativt flow, och så kommer du på något som du inte får missa. Då tappar du ju tråden helt.
FÖR DAVID STIERNHOLM började det just så. På jobbet hade han många olika roller, han stressade och gick och tänkte på arbetsuppgifter, även på fritiden. Han ville få mer tid till att göra saker som han tyckte var roligt. Efter att ha läst in sig på ämnet, experimenterade han i olika dataprogram, och fick så småningom fram verktyg och ett arbetssätt som gjorde stor skillnad.
— Sen märkte jag att det spred sig till mina kollegor. Det var då jag kom på att jag skulle starta eget företag och började föreläsa om struktur. Det har inte alltid varit lätt att få det att gå ihop, men jag åker hellre bergochdalbana än karusell, säger han.
GENOM STRUKTUR PÅ jobbet har han fått mer tid till att ägna sig åt sina oräkneliga hobbies. Just nu är det banjospel som gäller, och precis som sonen lär han sig genom videos på internet.
— För att vara kreativ tror jag att det är viktigt att inte värdera sin hobby. Nu lär jag mig banjo för att det är kul, men jag behöver liksom inte identifiera mig med det. Sonen Teodor instämmer.
— Om det är något du blir nyfiken på är det bara att testa. Ställ inga krav på dig själv. Första kniven jag gjorde blev inte alls så bra, men nu 20 knivar senare är de mycket bättre.
Hemmavid nummer 2, 2020
|