Vänta med någon på bussen, plåstra om ett skrapsår eller finnas där för någon i nöd. Genom att nattvandra i områden där ungdomar rör sig vill föreningen Vuxen på stan bidra till ett tryggare Kungälv.
Det är fredagskväll och i föreningen Vuxen på stans lokal på Ytterbyvägen luktar det nybryggt kaffe. Ikväll är de sammanlagt sex personer som ska nattvandra genom Kungälv. En av dem är Kajsa Fröman, som är med och vandrar för fjärde gången. För henne handlar det om en chans att påverka.
— Jag vill förebygga inför att mina barn blir stora och själva börjar röra sig ute på stan om kvällarna. Det är ju nu jag kan jobba för att det ska vara en trygg och bra miljö när de väl börjar gå ut, säger hon.
Nattvandringen i Kungälv startade 1995 efter det tragiska mordet på John Hron i Kode, med syftet att skapa en tryggare miljö genom vuxennärvaro i områden där ungdomar rör sig. Det kan handla om att plåstra om någon som har skadat sig, vänta med någon på bussen eller bara lyssna. Men det händer också att det är skarpt läge.
— Vid ett par tillfällen har vi räddat livet på unga människor som var riktigt illa ute. Men vi vet inte heller vad som hade hänt med den där killen eller tjejen som låg kraftigt berusad i en buske, om vi inte hade hjälpt dem hem, berättar Pierre Syrén som är heltidsanställd av föreningen.
Vi påbörjar kvällens vandring som går längs Västra gatan förbi Kongahälla center, nya resecentrum och upp mot Komarken. På vägen gör vi avstickare i parkeringshus och innegårdar, där Pierre Syrén vet att ungdomar ibland håller till. Det brukar sällan vara något problem att få kontakt, under åren har de flesta lärt känna igen Vuxen på stan, berättar han. Men då de bytte färg på jackorna från gult till rött uppstod en del förvirring.
— På nyårsafton uppstod det något av en dispyt när vi dök upp på Nordmannatorget, de förstod inte att det var vi. De har lärt känna de gula västarna, och det var en färg som var fredlig för dem. Nu har de börjat vänja sig vid de röda kläderna, berättar Pierre Syrén.
Känner du dig aldrig rädd?
— Nej det gör jag inte. Jag har jobbat med det här så länge att jag har blivit bra på att bedöma om man ska gå åt ett annat håll och i stället kontakta polis.
Vanligtvis är nattvandrarna ute varje fredag- och lördagskväll, men gör även extra insatser vid skolavslutningar och festivalarrangemang. Nu har Pierre Syrén dessutom nya planer som går ut på att göra föreningen mer synlig i oroliga områden. Tack vare samverkansavtalet med Kungälvsbostäder och Kungälvs kommun, har de möjlighet att utveckla verksamheten. Kungälvsbostäders vd, Bettina Öster Tunberg, är glad över att de kan vara med och bidra till en så viktig verksamhet.
Klockan har nu slagit halv två på natten, och under tiden som vi går avhandlas samtal om barn, hus och livet i allmänhet. Michael Edlund som har varit med och nattvandrat från och till i tio års tid, tycker att vandringarna är ett bra sätt att träffa nya människor. Men den största vinningen är så klart att känna att man har gjort en insats.
— Det är skönt att komma hem och känna att man har hjälpt en medmänniska, säger han.
Plötsligt börjar två berusade ungdomar som står utanför en krog att gapa på varandra, och det ser ut att kunna urarta i ett slagsmål. Pierre Syrén springer fram till dem, och efter några minuter har situationen lugnat ner sig. När de är på väg bort vänder en av killarna sig om och ropar: Ni är underbara, hoppas att ni vet det!
Hemmavid nummer 2, 2019
|