Nära kontakt med Kungälvs invånare och en familjecentral som erbjuder stöd och hjälp till barn och föräldrar. Det är några av visionerna hos Älvpraktiken, den nya vårdcentralen som har flyttat in på Nordmannatorget.
– Vi vill vara en positiv kraft i området, säger Karin Sand, specialist i allmänmedicin.
Det är tidig förmiddag och i väntrummet sitter barn och vuxna i olika åldrar och väntar på att träffa någon av de tre läkarna som arbetar på Älvpraktiken vid Nordmannatorget i Komarken. Steffen Bové, delägare och specialist i allmänmedicin, vinkar av en ung barnfamilj som han har tagit emot i sitt rum.
– Redan på vår första vårdcentral, Centrumpraktiken, hade vi många patienter från Komarken. De tycker att det är bra att vi har kommit närmare, berättar han.
ÄLVPRAKTIKEN HAR ALL service som en vanlig vårdcentral kan erbjuda, och det finns möjlighet att etablera en nära, kontinuerlig kontakt med vårdcentralens läkare och sjuksköterskor, berättar Steffen Bové. Efter en stund kommer även Karin Sand, specialist i allmänmedicin och Annika Rusko Andersson, delägare och specialist i allmänmedicin, in i rummet. De berättar att hela personalstyrkan har varit engagerad i uppstarten av den nya vårdcentralen. De har till exempel hjälpts åt med att leta möbler och nödvändig utrustning på Blocket och i secondhandbutiker.
–Det är väldigt roligt, alla har varit väldigt taggade på att komma igång, berättar Annika Rusko Andersson.
ATT DET BLEV just Nordmannatorget och Kungälvsbostäders lokaler, finns det flera anledningar till. Framförallt hade lokalerna på Centrumpraktiken börjat kännas för små, dessutom känner Steffen Bové lite extra för området. Det var här han började jobba som läkare och det känns positivt att komma tillbaka till området. När Närhälsans gamla lokaler blev lediga, fanns det inget att tveka över.
– I Komarken bor väldigt många invånare och det är ett av Kungälvs barntätaste områden, och då behövs en vårdcentral, säger han.
DET ÄR OCKSÅ en bra anledning till att lägga extra resurser på just barn och unga. Ett mål är att öppna en familjecentral, som bygger på samverkan mellan vård och kommun. Med en familjecentral kan problem hos barn och unga fångas upp innan de blir för stora. Något som både individen och samhället har mycket att vinna på.
– Föräldrarna kanske är oroliga för huruvida barnet äter tillräckligt, hur de har det på förskolan eller så kanske man funderar på det här med skärmtid. Det kan man få stöd och hjälp med på familjecentralen. Kontaktvägarna blir kortare och smidigare, berättar Karin Sand.
PÅ FAMILJECENTRALEN SKA det bland annat finnas en öppen förskola med pedagog, en socionom som representerar socialtjänsten och BVC. När allt finns under samma tak, är det lättare för föräldrar att få tag i de kontakter som kan tänkas behövas.
– Eftersom många föräldrar är ensamma i sitt föräldraskap idag, finns det ett stort behov av extra stöd. Via en BVC och en eventuell familjecentral kan fler få den hjälp de behöver, säger Steffen Bové.
I DAGSLÄGET FINNS det endast en familjecentral i Kungälv och den ligger i Ytterby. Där blir lokalerna snabbt fulla och det finns därför ett stort behov av att öppna ännu en. Med en familjecentral i Komarken skulle dessutom många kunna ta sig dit utan att det kräver bil som transportmedel.
I DE NYA lokalerna finns det redan utrymme för en familjecentral med öppen förskola, men eftersom det bygger på en samverkan mellan vård och kommun, måste politikerna ta beslut om att finansiera verksamheten. Oavsett hur länge det dröjer innan det blir en familjecentral, vill de börja arbeta för att förbättra för invånarna i området. Genom Nätverket Komarken, där till exempel skola, Räddningstjänst, kyrka, bibliotek och andra aktörer ingår, vill de hitta sätt att jobba tillsammans, berättar Karin Sand.
– Det kan till exempel handla om utbildningsinsatser eller hälsofrågor i skolan. Vi vill hitta sätt att göra skillnad och vara en positiv aktör i området.
Hemmavid nummer 3, 2019
|