Röd, vit och grön är några av julens klassiska färger som får oss att tänka god mat, paketöppning och umgänge med nära och kära. Men vad är historien bakom julens traditioner och sprakande färger?
ATT FIRA JUL är en av våra mest älskade traditioner – en ljusglimt när mörkret är som tätast. I Sverige firar vi den 24 december, medan man i många andra länder har de stora firandet den 25:e, den dag som anses vara Jesu födelse. Julfirandet är fortfarande influerat av kristendomen och dess traditioner, men för många av oss, och särskilt de minsta, är det jultomten som är julens mest välkända figur. Och tomten har haft många olika utseenden genom historien.
DEN PERSON SOM ursprungligen ska ha inspirerat till historien om jultomten är biskopen Sankt Nikolaus som levde på 300-talet i staden Myra, i det som idag är Turkiet. Han ska ha varit känd som en generös och ödmjuk person som lade mynt i fattigas skor om natten. I vissa länder är det fortfarande tradition att ställa ut skorna utanför dörren natten till julafton, för att sedan hitta en present i dem på morgonen. Även här i Sverige får barnen ofta en present att öppna på morgonen, då tomten har varit förbi under natten.
HISTORIEN OCH TRADITIONERNA kring Sankt Nikolaus spred sig senare med utvandrare till USA, och det var här den röda dräkten med vita pälskanter först kom in i bilden. Något som fick stor betydelse var illustratören Thomas Nasts som år 1863 ritade sin första jultomte – en dvärgliknande figur med vitt skägg och minkmössa. Hans illustrationer blev väldigt spridda, men det var först senare som dagens tomte uppstod. Under 1930-talet lät Coca Cola teckna en jultomte till sin reklamkampanj. Coca Colas glada tomte var kraftig, lite röd om kinderna och näsan, och bar en röd dräkt. På samma sätt avbildas han än idag.
Den svenska hustomten
GENERELLT HAR FÄRGEN röd varit en dyr färg att framställa, och den användes därför förr i tiden bara till festliga Inte enbart till jul. I det gamla bondesamhället användes sällan rött till jul, med undantag för något enstaka rött äpple eller ljusstake. Ändå finns det röda inslag hos den svenska gårdstomten, som var ett skyddsväsen i gammal nordisk folktro. Gårdstomten som ofta avbildades med röd toppluva, hade hand om gården året runt. Med tiden fick hans roll allt större betydelse. Det var till exempel viktigt att ställa ut gröt till tomten vid jul, annars skulle han göra livet surt för gårdens ägare resten av året. Den som har haft störst betydelse för vår bild av den svenska hustomten är illustratören Jenny Nyström, som under den senare delen av 1800-talet blev känd för sina illustrerade vykort med tomtar.
Den gröna julgranen
TRADITIONEN MED JULGRANEN sägs ha sitt ursprung i tyska Thüringen. Munken Bonifatius missionerade i 700-talets Tyskland och enligt legenden fällde han stora granar i Thüringens skogar, för att demonstrera treenigheten (fadern, sonen och den heliga anden) för befolkningen. Han hade stor framgång med sitt missionerande, och runt Thüringen var det länge tradition att ta in en gran runt jul och hänga den med spetsen neråt.
ANDRA FÄRGER SOM vi gärna dekorerar julen med är silver vilket naturligtvis är inspirerat av den gnistrande vita snön. Vi hänger långa girlanger runt julgranen och pryder fönster och bord med silvriga stjärnor. Vitt som vi ser på dukar och gärna i kontrast med det julröda, representerar enligt den kristna traditionen Jesus som var ljuset i mörkret. Guld kan kopplas till de dyrbara gåvorna som de tre vise männen gav till Jesus på hans födelsedag.
Pepparkakshuset - inspirerat av sagan
PEPPARKAKSHUSET ÄR ETT vanligt inslag kring jul, och det är belagt att det bakades pepparkakshus redan under 1800-talet i Tyskland. Förmodligen var det bröderna Grimms saga om Hans och Greta som inspirerade till det ätbara husbygget. Som ni kanske minns så bor häxan i sagan i ett ätbart hus av bröd, kakor och socker. Den verkliga boomen för pepparkakshuset kommer under 1900-talet. När folk fick det bättre ställt efter andra världskriget fick de råd att unna sig lite mer kostsamma juldekorationer. Idag dekorerar vi gärna pepparkakshuset med färgglatt godis och glasyr. Och varför inte pimpa pepparkakshuset lite extra med våra färgglada recept, som ni hittar här intill.
JULENS MÅNGA FÄRGER och traditioner är med andra ord en salig blandning av legender, historia och religion. Idag plockar var och en upp lite vad de känner för, och i den trendkänsliga kommersiella världen, kan julen lika gärna gå i brunt och rosa. Men för många handlar julen just om att fira såsom man alltid har gjort. Julgransglitter, röda ljusstakar och varje familjs alldeles egna traditioner, skapar samma varma julkänsla år efter år.
Ur Hemmavid nummer 3, 2020
|