Musikstudio, odling, schack och mammaträffar. Nordmannatorget har fått betydelse som en populär mötesplats i området för alla åldrar. Och snart ska utbudet av aktiviteter bli ännu större.
NORDMANNATORGET FORTSÄTTER ATT utvecklas som en plats för umgänge och gemenskap. I dagsläget huserar föreningar och organisationer i fritidsgårdens lokaler och fyller dem med liv och spännande aktiviteter. Dagtid anordnar daglig verksamhet sin populära loppis och café, senare på kvällen är det Trygga ungdomsmiljöer som tar över. Hit kan ungdomar komma och delta i olika aktiviteter utifrån egna önskemål.
— Vi lägger mycket tyngd på att de ska lära sig saker. De får själva komma med en idé som de vill göra och sen får de stöttning av oss, säger Alaa Awad som är verksamhetsledare för Trygga ungdomsmiljöer.
Aktiv dialog om ett levande Nordmannatorg för alla
ÅTERKOMMANDE I DIALOGEN mellan kommunen och de olika aktörerna i Komarken har varit att det finns ett behov av att skapa mötesplatser i området och att göra Nordmannatorget levande. Medborgarskolan är en av de organisationer som samarbetar med kommunen. Så snart det är möjligt planerar de att komma igång med olika drop-in-aktiveter i fritidsgården. Det kan handla om allt från odling och Youtube-inspelningar till schack för seniorer. Om det visar sig populärt kan det bli återkommande inslag. Men redan nu är musikstudio för ungdomar och mammaträffar etablerade verksamheter. Mammaträffarna som går under namnet Solrosen, har varit igång i fyra år.
— Den är väldigt populärt och det är många olika nationaliteter som möts. Bland de återkommande besökarna har vi kvinnor från Libanon, Syrien, Jemen, Egypten, Irak, Iran, Pakistan och Somalia. Det blir mycket skratt och glädje, det är viktigt för oss på Solrosen, säger kursledare Matina Larsson.
UNDER MAMMATRÄFFARNA SOM hålls på onsdagar och söndagar har de olika aktiviteter med hälsan i fokus. Det kan till exempel handla om yoga, gympa eller matlagning. På plats i lokalerna får de även hjälp med barnpassning, så att de kan ägna sig helt och hållet åt sig själva en stund. Språket som används är mestadels svenska, men ibland även lite engelska Matina Larsson som flyttade från Indien till Sverige, vill gärna hjälpa andra att komma in i det svenska samhället, och delar gärna med sig av sina erfarenheter.
— Jag uppmuntrar dem att ha drömmar om visioner. Det är viktigt att tänka tre år från nu. Hur kan jag förbättra min situation? På Solrosen får de stötting från mig men först och främst av varandra.
Ur Hemmavid nummer 3, 2020
|