Hur vrider man sig loss ur ett fast grepp eller faller utan att slå sig? Hemmavid följde med när barn i årskurs tre provade självförsvar genom Idrottsskolan.
– Det är bra att kunna om någon är dum, säger Elin Hammarberg, nio år.
Duns. Ellen Alexandersson, slänger sig mot den mjuka, gröna plastmattan. Därefter är det Maya Sands tur. Vi befinner oss i Rollsbo industriområde och Chikara självförsvars lokal, där nioåringarna i Idrottsskolan ska prova på sporten under fyra veckor. Idag är det fokus på fallteknik. Instruktören Ulf Andersson går och ställer sig framför Chikaras röd-vit-blå tyglogga, i mitten av salen. Han sätter sedan två händer, ett knä och en fot i marken, och gör en snabb kullerbytta utan att huvudet nuddar marken.
– När man tränar självförsvar ska man kunna ramla utan att slå sig. Om du blir knuffad och huvudet slår i marken gör det väldigt ont, förklarar han.
SJÄLVFÖRSVAR, ELLER JIUJITSU som det också kallas, är en av de sporter som barn i årskurs två och tre i Kungälv kan välja genom Idrottsskolan. Sammanlagt får de prova på fyra sporter under två terminer. Ellen Alexandersson berättar att det är andra året som hon är med i Idrottsskolan.
– Jag provade handboll förra året, så det ska jag börja spela nu. Självförsvar är kul men svårt, säger hon.
IDROTTSSKOLAN ÄGS AV Kungälvs kommun, men drivs av handbollsklubben i Kungälv. Handbollstränaren Pontus Ward Wiklund har varit med och arrangerat Idrottsskolan under fyra års tid och tycker att upplägget är tilltalande på flera sätt. Eftersom det inte kostar mer än 400 kronor för två terminer, är det många som har råd att vara med. Det är dessutom ett bra tillfälle för de lite mindre klubbarna att rekrytera nya medlemmar. Förra året deltog runt 160 barn, och det blev inte sämre i år.
Förhoppningen är att flera av dem ska vilja fortsätta med någon av sporterna som de provar.
– Många av barnen som kommer till Idrottsskolan idrottar inte alls, men det finns också de som är med i någon förening och vill testa något nytt, berättar Pontus Ward Wiklund.
HAN HAR SJÄLV varit engagerad i föreningsliv sedan han var barn, och anser att det handlar om så mycket mer än fysisk aktivitet.
– Man lär sig det sociala samspelet med andra och att hantera grupper. Framförallt får de något som är deras eget. Någonstans där de kan ha roligt och hämta energi.
I TAKT MED att de ideella krafterna i samhället har blivit färre, måste klubb- arna betala för tjänster i en större utsträckning, säger Pontus Ward Wiklund. Det innebär att det kan vara svårt för klubbarna att gå runt på egen hand. Kungälvsbostäder anser att det är viktigt att barn och unga har möjlighet till en aktiv fritid, och Kungälvs Handbollsklubb är en av idrottsföreningarna som man har valt att stötta. I sin tur hjälper ungdomarna till med att dela ut Hemmavid till Kungälvsbostäders hyresgäster.
– Ju mer stöd vi får desto lägre anmälningsavgift kan vi ta, och det innebär att fler ungdomar har möjlighet att vara med. Det betyder väldigt mycket för klubben, säger Pontus Ward Wiklund.
I CHIKARAS LOKAL i Rollsbo industriområde börjar träningen närma sig sitt slut. Instruktören har gått över till att visa hur barnen kan ta sig ur ett fast grepp med några enkla handvridningar. Elin Hammarberg som provar självförsvar för första gången, vill öva sina nya färdigheter på vännen Alma Hermansson. Är man inte tillräckligt stark i en arm, kan man ta hjälp av den andra handen, visar hon.
– Jag vill lära mig mer, det är bra att kunna om någon är dum.
Hemmavid nummer 3, 2019
|