Stegrande motorer och snabba kurvor – med Sveriges modernaste Gokartanläggning sätter motorprofilen Martin Svendse Kungälv på kartan. Både vad gäller teknik och miljötänk.
Det går undan i de skarpa kurvorna. Gaspedaler som trycks i botten, får de eldrivna motorerna att surra som en högljudd getingsvärm. Gokartcentralen i Antorp är en av de senaste stora nyetableringarna i Kungälv och Kungälvsbostäders fastighetsvärdar har fått chansen att prova den nervkittlande banan. Entreprenören och motorfantasten Martin Svendsen, är grundare och ägare. — Det roliga med Gokart är att alla kan köra, bara man har längden inne. Gammal som ung, tjej som kille och alla kör på samma villkor.
ATT DET BLEV just gokart som han skulle komma att ägna sig åt, är kanske inte så konstigt. Efter att ha vuxit upp i Värmland, där rally är stort, började han köra gokart med sin pappa på helgerna. Intresset växte, och Martin Svendsen tog så småningom hem flera SM-guld och silver i de nordiska mästerskapen. Idag har han dock lagt tävlingarna på hyllan, det finns helt enkelt ingen tid. Utöver Gokartcentralen i Kungälv driver han också Gokartcentralen i Göteborg. — Det var under pendlingsåren till min första anläggning i Uddevalla, som jag fick idén om att öppna här i Antorp. Det är ett spännande område med många företag som etablerar sig här och vi har ett väldigt bra exponeringsläge bredvid E6. Dessutom är det nära mitt hem i Kode.
TILL SKILLNAD FRÅN anläggningen i Göteborg äger Martin Svendsen Kungälvsfastigheten, vilket öppnade upp för att skapa något alldeles unikt. Kartarna här är tillverkade i Sverige med den senaste tekniken, och under sommarhalvåret drivs de nästan helt och hållet på förnybar energi från 190 solpaneler som sitter på byggnadens tak. Under tiden som tio kartar är ute på banan, står tio andra på laddning. Tekniken är naturligtvis dyrare än vanliga bensindrivna kartar, men Martin Svendsen tycker att det är värt investeringen. — Vi jobbar ständigt med att göra anläggningen så miljövänlig som möjligt. De som kommer hit med elbil har även möjlighet att ladda sina bilar på vår parkering.
MEN DET ÄR inte bara tekniken som är unik. Under varmare delen av året slås portarna upp till utomhusbanan, vilket innebär att den 400 meter långa banan förlängs med 200 meter. Gokartcentralen har dessutom det bästa systemet för tidtagning. — Att kunna se topptider och jämföra andra, är en del av upplevelsen tycker jag, säger Martin Svendsen .
UNDER DET DRYGA ett och ett halvt år som anläggningen har varit öppen har intresset varit stort. Konferensrum, fullständiga rättigheter och möjlighet till både lunch och middag lockar företagskunder som vill kombinera konferens med en rolig stund. Dessutom väljer många barnfamiljer att fira barnkalas i de stora, ljusa lokalerna. För dem som inte vill åka Gokart finns en rad andra aktiviteter så som shuffleboard, biljard, raceroom eller trekamp. — Vi kan även erbjuda handikappanpassade bilar där man kan sitta två stycken i en bil. Det är otroligt uppskattat både av personer som måste åka med ledsagare och föräldrar med småbarn. Det enda kravet är att man måste vara över 93 cm lång, säger Martin Svendsen.
SLUTLIGEN HAR DET blivit dags att kora Kungälvsbostäders snabbaste gokartförare. Martin Svendsen hämtar en utskrift av tiderna, och börjar läsa upp. På tredje plats hamnar Sebastian Ottosson, på andra plats, Tobias Skoglund och snabbast i mål var Kurt Insulan, som rundade banan på 37,099 sekunder. Bara 99 hundradelar från att bli uppgraderad till speedkart-medlem på gokartcentralen, vilket innebär att man får 20 procent mer effekt och 20 procent snabbare gasrespons. — Det här är kanonkul, jag har kört lite gokart innan. Det roliga är att köra om, säger Kurt Insulan.
FASTIGHETSVÄRDEN VICTOR MARTINS, har aldrig åkt gokart tidigare, men är definitivt biten. — Det gick betydligt fortare än jag trodde. Jag måste göra det igen, säger han.
Hemmavid nummer 1, 2020
|
Eldrivet hos Kungälvsbostäder
DET ÄR INTE bara Gokartcentralen som satsar på el. Vi på Kungälvsbostäder vill att fler ska ha möjlighet att köra eldrivna bilar. Under våren tas därför sex nya laddstationer i drift, som laddar med fossilfri el. I Övre Komarken, Fontin och Ulvegärde finns nu tre dubbelstolpar utplacerade. För att kunna ladda, tecknar du som hyresgäst ett abonnemang. — Vi har fått in en del förfrågningar från hyresgäster under åren, så det här är ett sätt att bidra till att fler ska kunna köra elbil. Vi har monterat laddstolparna där vi ser att det finns ett behov, säger Johan Ygdenheim som är förvaltningschef hos Kungälvsbostäder.
GENOM ATT SATSA på laddstolpar vill Kungälvsbostäder bidra till de nationella och lokala miljömålen, som bland annat handlar om begränsad klimatpåverkan. Fossila bränslen bidrar till den globala uppvärmningen av vår planet, och är ett hot mot framtida generationer. Det är också en del i klimatinitiativ 2030 – som syftar till att allmännyttan ska vara helt fossilfri år 2030.
MER INFORMATION OM hur du skaffar abonnemang eller laddar din elbil hittar du hos Kungälv Energi.
|
|