Kexchoklad och cola räcker inte långt. I sin nya bok Klara, färdiga... kör! ger dietisten Kajsa Asp Jonson handfasta tips om hur ungdomar kan hitta en balans mellan mat, träning och vila för att må bra och nå sina mål, både på träningen och i skolan.
KAJSA HAR LÄNGE föreläst om kost och hälsa bland annat för olika idrotts- klubbar, och tyckte att det saknades något tillräckligt enkelt och direkt för målgruppen. I sin senaste bok Klara, färdiga... kör! vill hon därför visa att bra mat inte behöver vara krångligt. Boken handlar framförallt om att hitta en balans mellan mat, träning och vila.
– Börjar du träna mer, behöver du äta mer, men vad många glömmer är att du även måste ha din vila. Att hitta en bra balans påverkar inte bara tränings- och skolresultaten, det påverkar även din psykiska hälsa och hur du är mot andra.
Träning fem dagar i veckan, spring på rasterna och cykling till och från skolan, det är inte en ovanlig vecka för en aktiv ungdom. Utöver det kräver en kropp som utvecklas och växer, stora mängder energi. Men som förälder kan det vara svårt att hinna med att laga bra och näringsrik mat mellan dagens alla aktiviteter.
– Jag har själv två tonåringar som är väldigt aktiva. I bästa fall kommer jag hem från jobbet strax efter fem, och då ska någon middag slängas ihop innan de ska iväg på träning klockan sex. Så varför inte låta dem laga något själva istället?
NÅGOT SOM MÅNGA föräldrar kan behöva tänka på, är att aktiva barn och unga behöver en annan typ av mat jämfört med en kontorsarbetande vuxen. Kolhydrater har till exempel fått ett oförtjänt dåligt rykte, men för en aktiv, ung person, är just kolhydrater väldigt viktigt. Det är inte förrän kroppens energibehov har tillgodosetts som proteinet i maten kan användas till att bygga muskler, förklarar Kajsa.
– Många kan behöva varva fullkornsbrödet med lite ljusare brödsorter och inte vara så rädda för majonnäs, olja och nötter. Fett är ju ett sätt att få i sig mycket energi i en komprimerad form.
FÖRUTOM FRUKOST, LUNCH och middag kan en ung person behöva två till tre mellanmål varje dag. Undersökningar från Livsmedelsverket visar att cirka 25 procent av kalorierna som barn får i sig kommer från sådant som inte ger någon näring alls, såsom bullar, godis och läsk. I boken har hon därför lagt stort fokus på goda och nyttiga mellanmål, som ungdomar kan fixa på egen hand.
– Just när det kommer till mellanmål så kan man göra stor skillnad för helheten i kroppen. Chips och godis innehåller mycket kalorier men inte någon näring. Kroppen behöver ju proteinet och mineralerna också.
DET FINNS ÄVEN dem som rör på sig för lite, vilket är ett ökande hälsoproblem bland unga i Sverige. Enligt Kajsa kan den som varken tränar någon lagsport eller på något annat sätt, ändå klara sig bra på att ta en promenad eller en lätt joggingtur. En ”gamer” som sitter framför datorn, kan ta några varv på gården, eller köra lite armhävningar och knäböj mellan ronderna. Datorer och mobiltelefoner är också en orsak till att många ungdomar sover för lite, vilket gör att kroppen inte fungerar lika bra och det är lättare att bli sjuk eller stressad.
– Det är när vi sover som hjärnan och musklerna återhämtar sig och immunförsvaret laddar om. En växande ungdom kan behöva sova mellan nio till elva timmar per dygn, men många tror att de har sovit tillräckligt efter sju timmar.
MED BOKEN HOPPAS hon att ungdomar och deras föräldrar ska bli inspirerade till en hälsosammare livsstil, man har trots allt mycket att vinna.
– Beroende på hur gamla de är brukar jag prata om att bra mat och vila är ett sätt att skaffa sig en osynlig superkraft, som gör att de kan prestera bättre både på träningen och i skolan. Man kan säga att det är lite som ett hemligt vapen.
Hemmavid nummer 3, 2019
|