Sväva som en fågel, sicksacka dig fram i skogen eller glid fram över vattnet. Den ljusa årstiden närmar sig och det är hög tid att planera sommarens aktiviteter. Hemmavid guidar till fartfyllda äventyr för hela familjen.
Under coronapandemin har både unga som äldre upptäckt fördelarna med aktiviteter utomhus, och nu när solen börjar värma är det läge att sätta igång. I Kungälvs vackra kommun finns en uppsjö av möjligheter till pulshöjande upplevelser ute i naturen.
Cykling i alla former – effektivt men skonsamt för kroppen
Kungälv är en fantastisk cykeldestination. Skogen och terrängen erbjuder utmanande mountainbikecykling och landsvägarna bjuder på vackra vyer över det varierande kust- och jordbrukslandskapet. Som träningsform är cykling skonsamt mot kroppen och särskilt mot ömtåliga knän. Då cykling tränar kroppens stora muskelgrupper såsom lår, vader, rumpa och rygg är det är dessutom en perfekt aktivitet för otränade som vill komma i form. — Cykling som sport är verkligen jättepoppis. Du får vara utomhus och det är lätt att hålla distans. Det blir dessutom en fin gemenskap när du cyklar tillsammans med andra, säger Pelle Kristensen som är engagerad i cykelklubben Team Kungälv.
I Kungälvs finns inga snitslade leder för landsvägscykling eller mountainbike, men via Team Kungälvs hemsida finns förslag på landsvägscykling som kan laddas ner och överföras till GPS. Även Kungälvs Cykelklubb har ett par leder att ladda ner via hemsidan. Vad gäller mountainbike är det ett utmärkt sätt att upptäcka skogarna runt om Kungälv, menar Pelle Kristensen. Precis som all annan cykling är det tillåtet enligt allemansrätten att cykla mountainbike i naturen. —Att cykla med oss kan vara ett bra sätt att komma igång, vi har ju väldigt bra koll på var man kan cykla. Det finns även en populär app som heter Strava, där man kan inspireras av vart andra cyklar. Att upptäcka nya skogsleder och stigar är en del av tjusningen med mountainbike.
Team Kungälv erbjuder aktiviteter och cykling i grupp för alla åldrar. För vuxna finns både landsvägscykling och mountainbike, och för dem som aldrig har provat arrangeras nybörjarturer. För barn och ungdomar som vill cykla mountainbike finns MTB Kids som hålls varje lördag vid vattentornet i Ytterby. Barnen måste själva ha med sig den utrustning som krävs och säsongen startar så snart ”naturen tillåter”. — Vi brukar ha lite teknikövningar och cykellek i skogen. Vi jobbar inte så mycket efter ålder utan delar in i olika grupper efter färdighet, säger Pelle Kristensen.
Klättring – aktiviteten som innehåller allt
Klättring är en rolig och utmanande aktivitet som innehåller både teknik, balans, psyke och en hel del styrka. Om man ska klättra på hög höjd krävs även utbildning och rätt utrustning. För dem som har kommit lite längre i sin klättring finns det bra möjligheter i kommunen. Nu när våren är här är ”Gubben i berget” en populär klippa i Kungälv. Den ligger i närheten av Ingetorpssjön i Kode och på avstånd ser klippan precis ut som en gubbe, därav namnet. Här finns runt 35 klättringsleder i olika svårighetsgrader. Så gott som alla leder håller hög klass och är bra bultade. Att en led är bultad innebär att det finns utplacerade förankringspunkter på klippan, i vilka klättraren kan säkra sig på vägen upp. — Gubben i berget är rolig klättring för dig som har klättrat något år. Det är bra grepp, lite brantare och har en fantastisk utsikt. Numera finns det dessutom en bra cykelbana från Kungälv ut till Kode. Den går precis nedanför själva klippan, berättar klättraren Tomasz Ratajczak som jobbar på friluftsbutiken High Sport som har sitt lager i Kungälv och butik/klättervägg i Göteborg.
Men klippan är inte bara omtyckt av klättrare, från april till maj häckar stora, svarta korpar på klippavsatserna. Då får man ta med sig kikare och hålla sig på marken. — När korparna häckar är det klättringsförbud. Man kan hålla sig uppdaterad om ställen som har häckande fåglar via Svenska Klätterförbundets hemsida.
Tomasz Ratajczak är också författare till guideboken ”Klättring i Göteborg med omnejd” som ger tips till bra utomhusklättring i närområdet, såsom ”Gubben i berget”. Men de flesta av alla klättrare väljer ändå att klättra inomhus. Särskilt under vintern då det är hårt för fingrarna att greppa kalla klippor. High Sport driver Klätterfabriken i Gårda i Göteborg där det finns klättring och leder för alla åldrar – från nybörjare till mycket erfaren. — Klättring inomhus är lite som Friskis fast roligare. Det är dessutom socialt eftersom hela familjer kan klättra tillsammans, säger Ola Hillberg som är grundare till High Sport.
Paddla kanot – hög fart och naturupplevelser
Med sina älvar, sjöar och fantastiska skärgård erbjuder Kungälv otaliga möjligheter för kanot och paddling. Att ljudlöst glida fram i det vackra landskapet bland fåglar och andra djur är en stor naturupplevelse. Upplevelsen blir bara bättre av att du kan stanna till och bada eller fika i en egen vik. Marstrand lämpar sig särskilt bra för både kortare och längre turer. Här finns dessutom möjlighet att hyra havskajak. Men att sitta i en smal och vinglig kajak kan kännas ovant och nervkittlande om man aldrig har provat. Nybörjaren kan till exempel höra av sig till Kungälvs kanotklubb som anordnar nybörjarkurser och prova-på-tillfällen. All verksamhet läggs ut på hemsidan. — Det är tydligt att kanot är en aktivitet som många har fått upp ögonen för under pandemin, förra året ökade antalet medlemmar med 50 procent. Folk har varit mycket hemma och har större behov av att göra utomhusaktiviteter, säger Johan Nilsson som är engagerad i klubben.
Kanot är ett samlingsnamn för olika slags farkoster där du tar sig fram med paddel, såsom exempelvis kajak och kanadensare. Hos Kungälvs Kanotklubb är det träning i lätta motions- och racingkajaker som är den största verksamheten. — Vi tränar med kajaker som är mycket lättare och snabbare än havskajaker. Bland våra kajaker finns allt från stabila motionskajaker till smidiga tävlingskanoter. Alla kan vara med och träna och man behöver inte delta i tävlingar. Vi har något för alla nivåer, säger Johan Nilsson.
Under träningarna är även föräldrar välkomna att vara med i kanoten, vilket är väldigt uppskattat. En annan bonus är att medlemmar i föreningen har möjlighet att låna kanot och flytväst och ge sig ut på egen hand på fritiden. — Kungälv är verkligen en kanotkommun. Från vår klubbstuga, som ligger vid utebadet vid Skarpe Nord, kan man paddla hela vägen ut till havet.
Skärmflyg – äventyr på hög höjd
SKAFFA DIG ETT helt nytt perspektiv över kommunen – från ovan. Om du någonsin har drömt om att sväva fritt så kan skärmflygning vara något för dig. Här får du en riktig adrenalinkick samtidigt som du kan känna dig säker och trygg. Äventyrscenter i Kungälv håller både grund- och påbyggnadskurser i skärmflyg. Den som aldrig har flugit tidigare kan prova tandem med en erfaren skärmflygare. — När du flyger tandem hos oss i Kareby ser du hela vägen in till Göteborg och ut mot Älvängen och Marstrand! Med den utsikten glömmer du allt vad nervositet och svindel heter, säger Peder Dyrssen som driver Äventyrscenter.
TANDEMFLYGEN ÄR SÄRSKILT populära på möhippor, svensexor och som presenter. — När de kommer hit kan de vara allt från höjdrädda till bara nervösa. En del är rent av vettskrämda. Men vi går igenom allt minutiöst och uppe i luften brukar ett lugn infinna sig. Efter flygturen brukar de vara väldigt nöjda med upplevelsen, berättar Peder Dyrssen.
UNDER GRUNDUTBILDNINGEN ÄR det stort fokus på start och landning, men hos Äventyrscenter kan man också utbilda sig inom olika flyggrenar såsom flygning med vinsch, hangflygning vid kusten, bergsflyg och paramotor (flygning med av hjälp av en motor på ryggen). Efter ett par utbildningar finns möjligheten att följa med på skärmflygsresor till olika delar av världen. Även Kungälvs kommun erbjuder fina möjligheter till skärmflyg. — Klipporna vid Tjuvkil och Rörtången är superpopulära ställen bland erfarna skärmflygare. Sjöbrisen och uppvindarna gör att man kan flyga i timtal.
Ur Hemmavid nummer 1, 2021
|