Tillbaka till 50-talets öppna ytor, många sittplatser och en modern lekplats. Det är landskapsarkitektens Johanna Almgrens vision, när utemiljön vid Kungälvsbostäders hus i Östra centrum ska ritas om.
— Den här häggmispeln hade varit fin att spara , säger landskapsarkitekten Johanna Almgren och inspekterar ett träd med vita blommor som står på innergården vid Torggatan 3.
HON JOBBAR PÅ konsultföretaget Cowi och har anlitats av Kungälvsbostäder för att ta fram ett första förslag på hur utemiljön vid Östra centrum skulle kunna göras om och förbättras, för ökad trivsel och funktion. Mellan huskropparna som byggdes på 50-talet, finns ett flertal innergårdar som delvis vuxit igen och med tiden blivit omoderna.
— Jag börjar alltid med att lyssna in vilka problem som behöver lösas och vad det finns för önskemål och visioner. Sen försöker jag ta ett helhetsgrepp över området. Jag känner in vad det är för miljöer och vad vi kan ta vara på, som till exempel befintliga träd, säger hon.
Grävarbeten som skaparmöjligheter
I OMRÅDET HAR arbeten påbörjats med att byta tak och fönster, och det har också grävts upp för ny dränering – en behandling som samtliga hus längs gatan kommer att genomgå. I samband med att gårdarna grävs upp ser Kungälvsbostäder därför en möjlighet i att samtidigt uppgradera och anlägga en vackrare utemiljö för hyresgästerna.
— Vi vill skapa en ny och trivsam utemiljö i hela området. Med hjälp av skissen som Johanna Almgren tar fram, har vi en bra grund att utgå från, säger Peter Schülén som är Kungälvsbostäders projektledare för ombyggnationen av utemiljön vid Östra centrum.
GRÄVARBETENA ÖPPNAR OCKSÅ upp en möjlighet att komma tillrätta med felaktiga marknivåer. Vid innergårdarna vid många av Kungälvsbostäders hus i området lutar marken in mot husen, istället för bort, vilket skapar stor risk för fuktskador på fastigheterna. Vid husen runt omkring den stora Floraparken, ligger ingångarna under marknivå, vilket innebär branta trappor ner till entréerna.
— Vi vill hitta en ny marklösning för att bli av med vatten som rinner in mot husen, men också för att få en bättre tillgänglighet, säger Peter Schülén.
Inspireras av tidsandan
PLANEN ÄR ATT genomföra förvandlingen av utemiljön i tre etapper inom en femårsperiod, med början vid Torggatan och slutligen Floraparken. Landskapsarkitekten Johanna Almgren ser en potential i att delvis återskapa karaktären för området. När husen byggdes på 50-talet var det vanligt med öppna gräsytor som lockade till bollspel och umgänge. Det skulle hon vilja se mer av på innegårdarna i Östra centrum.
— Sen vill jag skapa en tydligare avgränsning mot bilvägen genom att plantera en rad med träd. Utmed gatan kommer en rad med nya parkeringar anläggas. Gångarna som går genom innergårdarna kan man göra mer slingriga, så att de inte lockar till onödig trafik.
— EN ARKITEKTKOLLEGA har fått i uppgift att skissa på ny utomhusbelysning och nya miljörum. På miljörummen kan man ha sedumtak, som är ett slags tak det växer gräs och blommor på. Det förstärker den gröna känslan ytterligare, berättar hon.
VI PROMENERAR VIDARE utmed Torggatan och upp mot Floraparken. Ytan som förmodligen var mer öppen från början, har idag mängder med buskar och små konstruktioner vars funktion inte är helt tydlig. Här ser Johanna Almgren en möjlighet att göra något attraktivt och modernt.
— Jag tänker att man kan få in det senaste inom lekytor, och en mer nutida känsla. Samtidigt ska det finnas en öppen yta även här. Det blir som olika rum i parken.
— NEDANFÖR PARKEN som hamnar lite högre upp än gångarna intill husen, kan vi skapa massor av sittplatser, säger Johanna Almgren.
PETER SCHÜLÉN ÄR mycket nöjd med skissen som Johanna Almgren har tagit fram, men vill vara tydlig med att det handlar om ett första utkast. Mycket kan komma att förändras på vägen. Nästa steg i processen innebär att hyresgästerna ska ges en chans att tycka till.
– Hyresgästernas åsikt bidrar till den där pricken över i:et. De är trots allt de som känner miljön bäst, och vet vad som saknas. Det är också de som ska trivas i den nya utemiljön.
Hemmavid nummer 2, 2020
|