Information om skyddsrum i Kungälvsbostäders fastigheter.
Vad är ett skyddsrum?
Ett skyddsrum är en del av en byggnad med förstärkta väggar och dörrar som kan stå emot tryckvågor från bomber, brand och bråte från rasande hus. Det har speciell ventilation och luftsluss så att man ska kunna minimera verkan från till exempel giftiga gaser. Det finns cirka 65 000 skyddsrum i Sverige. De har plats för 7 miljoner personer och ska användas av civilbefolkningen i händelse av krig.
Frågan om skyddsrum har uppmärksammats mycket de senaste veckorna.
Det här kan vara bra att veta:
1. Det finns skyddsrum i många av Kungälvsbostäders fastigheter. Klicka här för att komma till MSBs hemsida (Myndigheten för Samhällsförsvar och Beredskap). Här finns en interaktiv skyddsrumskarta där du kan själv kan leta upp närmaste skyddsrum.
2. Vid händelse av krig blir du uppmanad att gå till närmaste skyddsrum. Det betyder att även om skyddsrummet ligger i Kungälvsbostäders fastighet, så kan det komma att användas av personer som inte bor i huset. Dörren kommer att stå öppen, det vill säga att inga nycklar eller taggar behövs för att komma in.
3. Många skyddsrum i Sverige används som förråd när det inte är krig. Det är MSB som beslutar om eller när skyddsrummen ska öppnas. När beslutet är fattat har vi som fastighetsägare 48 timmar på oss att iordningsställa skyddsrummen för sitt ändamål.
4. I ett iordningsställt skyddsrum ska det finnas vatten upptappat på kärl, värme, ventilation och toalettmöjligheter. Däremot finns det inte till exempel mat eller filtar. På MSBs hemsida hittar du en lista på saker som kan vara bra att ta med till ett skyddsrum.
5. Ett skyddsrum är till för att skydda civilbefolkningen i händelse av krig. Ett skyddsrum skyddar från till exempel bomber, splitter, radioaktivitet och gas. Man ska kunna vistas säkert i ett skyddsrum i upp till två dygn.
6. Svenska skyddsrum är endast avsedda för människor.
7. Skyddsrum ska vara uppmarkerade med en tydlig vit skylt märkt "skyddsrum".
Har du ytterligare frågor och funderingar gällande krishantering, säkerhet och beredskap i Sverige?
• På hemsidan Råd till privatpersoner (msb.se) presenterar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap råd till privatpersoner kring bland annat hur man förbereder sig för en kris.
• På Krisinformation.se finns också mycket information och länkar för den som vill veta mer.